Cu toţi ştim minunile W12, 16, 32, 64 sau câte or mai fi, pe care le fac nemţii. Pe Veyron, Chiron, la 2.5 milioane de euro, bucata, parcă orice producător ar putea. Nu e un secret. Pistoane multe, cilindree mare, 2-4 turbine şi ies căluţii la numărătoare. Orice ai face, că ai o turbină de joasă presiune, una de înaltă presiune, twinscroll sau normală, reţeta puterii în asta stă. Sigur că reţeta timpilor mici pentru 0-100 se complică. Trebuie să ai o formă aerodinamică, materiale uşoare, e o cu totul altă fizică şi sunt detalii de fineţe care dublează sau triplează performanţele unei maşini cu mulţi cai şi atât.
Dar un Volkswagen Lupo. Orice i-ai face, ce ar putea face ca să facă mai bine? E mic, pătrat şi subnutrit. Nişte nemţi au venit cu soluţia despre care vă spuneam. Nu ai cum să împingi un cub pe roţi în 3 secunde la 100 km/h decât dacă îi pui cai cu tona. Şi cu 900 de cai eşti aproape de tonă.
Andre Poetsch este pasionat de transformarea micromaşinilor în torpile cu motoare de elefanţi cum găseşti pe maşini de la clasa lux în sus. A luat un Lupo, a scos tot ce era sub capota şi a vrut să facă un adevărat lup din el. S-a gândit la două motoare de Phaeton, două W12 de câte 450 de cai. Dar unde să intre ambele sub capota aia pentru motoare de 1 litru cel mult? Păi intră ca 2 elefanţi într-un trabant – dacă ştiţi gluma – unul în faţă, unul în spate. Avem 12 litri, 24 de cilindri şi de pistoane şi 900 de cai. Ca să intre sub capotă şi în portabagaj, neamţul Andre a schimbat poziţia longitudinală a motorului – cea originală pe Phaeton.
Preparată în România. Cea mai mişto Octavie pe care am văzut-o la noi
Nu a mai fost însă loc şi pentru cutia automată şi a montat una manuală în dreptul locului dintre scaune. Maşina nu este de vânzare, iar neamţul merge cu ea la expoziţii şi la liniuţe. Putem spune că, în sfârşit, am găsit cel mai nebun preparator din lume. Totul e preparat în garajul lui, ba chiar îşi face şi componente de la zero, singur.
Autor Alexandru Banu